Kawy jasno i średnio palone – jak wybrać? Lista naszych propozycji.

Na ostateczny smak kawy wpływa wiele czynników. Są to m.in. gatunek kawy, miejsce jej uprawy, obróbka, a nawet temperatura wody, w jakiej zaparzymy napój. Istotnym rozróżnieniem kaw jest też ich stopień wypału. Jeśli doceniasz kawę tak jak my, z pewnością postawisz na ziarna specialty, czyli te najlepszej jakości. Zielone jeszcze ziarno wypalamy w palarni na jasno i średnio – czym się charakteryzują te dwa warianty?

Jasne ziarna – co je wyróżnia?

Pomijając pozostałe procesy produkcji kawy, możemy uznać, że jaśniejsze ziarno z zasady cechują naturalne nuty owocowe, orzeźwiające cytrusy, przyjemna kwasowość i słodycz. Ma ono cynamonowy kolor.

Wspomniany wypał najlepiej sprawdza się w alternatywnych metodach parzenia kawy – Dripie, Aeropressie lub Chemexie, ale też we French Pressie. W ofercie mamy kilkanaście takich kaw z rozmaitych regionów, więc z pomocą przychodzi Filtry Starter Pack 4x100g lub Filtry Starter Pack 4x250g.  Skomponowałyśmy zestaw, który jest swoistą kawową wędrówką dookoła świata. Część z tych kaw o każdej porze roku przywoła miłe wspomnienia letnich owoców, cytrusów lub spadziowego miodu. Inne będą raczej kojarzyły się z jesienią i jej darami – śliwką, orzechem, aromatycznym kakao.

Fot. Karol Stańczak

Jaśniejsze ziarno z zasady cechują naturalne nuty owocowe, orzeźwiające cytrusy, przyjemna kwasowość i słodycz. Ma ono cynamonowy kolor.

Kiedy sięgać po kawy średnio palone?

W naszych piecach króluje średni stopień wypału. Smaki i aromaty średnich ziaren są idealnie zrównoważone – kwasowość jest słabsza, a bardziej wyczuwalne są goryczka i słodycz. Ziarno ma brązową barwę i jest matowe. Kawy te dedykujemy pod ekspres kolbowy, automatyczny lub przelewowy. Są też idealne do parzenia w filiżance, w kawiarce i French Pressie.

Tym razem z odsieczą śpieszą Espresso Starter Pack 4x100g oraz Espresso Starter Pack 4x250g, w których dominują kawy o profilu czekoladowym i z niską kwasowością. Idealnie komponują się z mlekiem lub napojami roślinnymi.

Fot. Karol Stańczak

Wszystkie startery są dobrym prezentem. Dla miłośników obu wersji wypału stworzyłyśmy Starter Pack 4x250g – mix czterech paczek po 250 gramów – dwóch jasnych i dwóch średnich. Ten zestaw to istna feeria smaków – od owoców, przez orzeszki, aż po karmelowe czekoladki.

Smaki i aromaty średnich ziaren są idealnie zrównoważone – kwasowość jest słabsza, a bardziej wyczuwalne są goryczka i słodycz. Ziarno ma brązową barwę i jest matowe.

Co stoi za nieprzyjemną goryczą w kawie?

W jaśniejszych ziarnach skarmelizowane są naturalne cukry, a w ciemnym ziarnie zostają spalone. Nieprzyjemny posmak (aftertaste), który próbujemy zabić cukrem lub słodkościami, to często efekt zbyt mocnego wypalenia kawy. Zdarza się to szczególnie przy kawach niskiej jakości, które chcą zatuszować fakt, że są pełne ziaren z defektem (niedojrzałych, z pleśnią, zgnilizną itp.). Zbyt ciemne wypały poznasz po niemal czarnym kolorze i lśnieniu, które wynika z wytrącających się olejków. W efekcie taka kawa jest po prostu gorzka, trochę kojarząca się z tytoniem lub węglem, a trochę z rozczarowaniem.

Nasz piec do palenia kawy w trakcie pracy

Podsumowując, kawa jasno lub średnio palona ma o wiele bogatszy smak i aromat od tej palonej zbyt ciemno. Napar nie musi być jedynie gorzki, zgodnie z powszechną opinią. Co więcej, niekoniecznie będzie też kwaśny. W przypadku kaw specialty mówimy raczej o przyjemnej kwasowości i lekkiej goryczce, które z łatwością rozróżnisz od pierwszych zaparzeń. I prawdopodobnie nie będzie już odwrotu.

Zbyt ciemne wypały poznasz po niemal czarnym kolorze i lśnieniu, które wynika z wytrącających się olejków. W efekcie taka kawa jest po prostu gorzka, trochę kojarząca się z tytoniem lub węglem, a trochę z rozczarowaniem.  

Na koniec, lista naszych bestsellerów:

Jasne wypały:
Średnie wypały:
Starter Packi: