3 kawy na zimno do zrobienia w domu

fot. Karol Stańczak

Latem wzrasta temperatura i tym samym chęć na mrożone kawy. Prezentujemy trzy sposoby na napoje rodem z kawiarni! Sprawdź, czym różnią się iced latte, drip na lodzie i cold brew oraz złap kilka cennych tipów.

iced latte

Najprostsza w wykonaniu, a jakże efektowna i smaczna! Mrożona wersja klasycznej latte to jeden z naszych ulubieńców. Warto tu eksperymentować z proporcjami lodu i mleka, a także sięgać po napoje roślinne.

Składniki:

  • 50g lodu
  • 250 ml zimnego mleka
  • 30-40 ml espresso z ekspresu domowego lub porcja kawy z małej kawiarki ?

Nasz przepis:

  1. Zaparzamy espresso z ulubionej kawy
  2. Do szklanki wlewamy 250 ml zimnego mleka
  3. Wrzucamy 50g lodu
  4. Powoli wlewamy espresso po kostkach lodu
lanie espresso po kostkach lodu pozwala na stworzenie oddzielnych warstw

Ekstra porady:

  • do mleka pasuje słodka kawa, z nutami czekolady i orzechów, np. z Brazylii, Hondurasu lub Meksyku
  • jeśli lubisz słodzić kawę – rozpuść najpierw cukier w małej ilości gorącej wody
  • miłośnikom roślinnych napoi polecamy orzech laskowy, migdał lub kokos – takie połączenie zrobi z kawy gotowy deser ❤
  • nie oceniamy, jeśli chcesz dorzucić gałkę ulubionych lodów
  • masz French Press? Podgrzej delikatnie mleko i spień je, a dalej postępuj zgodnie z przepisem

cold brew

Pora na opcję dla cierpliwych. Cold brew jest kawą macerowaną na zimno. Takie “parzenie” trwa do kilkunastu godzin i odwdzięcza nam się naparem o gładkim smaku, pozbawionym goryczy i wysokiej kwasowości. Ten niepozorny napój ma w sobie jednak sporą zawartość kofeiny!

nasza propozycja przechowywania : )

Składniki:

  • ziarno mielone grubo/jak pod French Press/wyglądające jak sól gruboziarnista
  • źródlana lub filtrowana woda
  • 60g kawy na litr wody (stała doza: 6g kawy/100ml wody)

Nasz przepis:

  1. wybieramy zamykane naczynie (dzbanek, butelkę, karafkę), które łatwo włożymy do lodówki. Wyparzamy je.
  2. wlewamy zimną wodę i wsypujemy świeżo zmieloną kawę
  3. mieszamy i upewniamy się, że cała kawa namokła
  4. zamykamy naczynie i wstawiamy do lodówki na ok. 10-12 godzin
  5. filtrujemy przez jednorazowy filtr w lejku lub driperze. możemy też użyć French Pressa
  6. podajemy z kilkoma kostkami lodu i/lub plasterkiem cytryny ❤

Ekstra porady:

  • polecamy jasno palone ziarno
  • orzeźwienie da kawa z nutami owoców, np. Burundi, Etiopia lub Kolumbia
  • cięższe, orzechowe smaki dadzą Ci np. Brazylia, Meksyk lub Gwatemala
  • im grubiej mielona kawa, tym dłużej można ją macerować
  • dla fanatyka cold brew: istnieją butelki do macerowania, które mają dołączony filtr
  • jeśli lubisz kawy mleczne – nie bierz ziarna z wysoką kwasowością
  • spróbuj połączyć kawę z tonikiem!

drip na lodzie

Czarna kawa zdecydowanie szybsza w przygotowaniu od Cold brew. Dripa na lodzie przygotowujemy niemal tak samo, jak jego klasyczną wersję. Część wody używanej do zaparzenia zastępujemy tu jednak kostkami lodu.

Składniki:

  • 150ml wody
  • 150g lodu
  • 20g kawy mielonej drobniej niż zwykle do dripa

Nasz przepis:

  1. ustawiamy mielenie między dripem a aeropressem. Uzyskamy tym podobny czas parzenia mimo mniejszej ilości wody
  2. wrzucamy lód do dzbanka/serwera
  3. przepłukujemy filtr nad zlewem, żeby nie rozpuszczać lodu
  4. wsypujemy zmieloną kawę do dripera
  5. zalewamy wodą:
    • 40 ml
    • w 30s kolejne 40ml
    • po 60s kolejne 40ml
    • w 1m30s ostatnie 30ml

6. woda ma zlecieć do 2m i 10-30s

Extra porady:

  • najlepiej sprawdzą się jasno wypalone ziarna
  • jak przy Cold brew: orzeźwienie da kawa z nutami owoców, np. Burundi, Etiopia lub Kolumbia, a cięższe, orzechowe smaki dadzą Ci np. Brazylia, Meksyk lub Gwatemala
  • jeśli woda przeleci szybciej – kawa jest za grubo zmielona, jeśli dużo wolniej – zbyt drobno
  • należy lać po kawie cienkim strumieniem, żeby czas ekstrakcji nie był za krótki
gotowy drip na lodzie / fot. Karol Stańczak

To co, którą kawę dziś sobie przyrządzisz?