Latem wzrasta temperatura i tym samym chęć na mrożone kawy. Prezentujemy trzy sposoby na napoje rodem z kawiarni! Sprawdź, czym różnią się iced latte, drip na lodzie i cold brew oraz złap kilka cennych tipów.
iced latte
Najprostsza w wykonaniu, a jakże efektowna i smaczna! Mrożona wersja klasycznej latte to jeden z naszych ulubieńców. Warto tu eksperymentować z proporcjami lodu i mleka, a także sięgać po napoje roślinne.
Składniki:
- 50g lodu
- 250 ml zimnego mleka
- 30-40 ml espresso z ekspresu domowego lub porcja kawy z małej kawiarki ?
Nasz przepis:
- Zaparzamy espresso z ulubionej kawy
- Do szklanki wlewamy 250 ml zimnego mleka
- Wrzucamy 50g lodu
- Powoli wlewamy espresso po kostkach lodu
Ekstra porady:
- do mleka pasuje słodka kawa, z nutami czekolady i orzechów, np. z Brazylii, Hondurasu lub Meksyku
- jeśli lubisz słodzić kawę – rozpuść najpierw cukier w małej ilości gorącej wody
- miłośnikom roślinnych napoi polecamy orzech laskowy, migdał lub kokos – takie połączenie zrobi z kawy gotowy deser ❤
- nie oceniamy, jeśli chcesz dorzucić gałkę ulubionych lodów
- masz French Press? Podgrzej delikatnie mleko i spień je, a dalej postępuj zgodnie z przepisem
cold brew
Pora na opcję dla cierpliwych. Cold brew jest kawą macerowaną na zimno. Takie “parzenie” trwa do kilkunastu godzin i odwdzięcza nam się naparem o gładkim smaku, pozbawionym goryczy i wysokiej kwasowości. Ten niepozorny napój ma w sobie jednak sporą zawartość kofeiny!
Składniki:
- ziarno mielone grubo/jak pod French Press/wyglądające jak sól gruboziarnista
- źródlana lub filtrowana woda
- 60g kawy na litr wody (stała doza: 6g kawy/100ml wody)
Nasz przepis:
- wybieramy zamykane naczynie (dzbanek, butelkę, karafkę), które łatwo włożymy do lodówki. Wyparzamy je.
- wlewamy zimną wodę i wsypujemy świeżo zmieloną kawę
- mieszamy i upewniamy się, że cała kawa namokła
- zamykamy naczynie i wstawiamy do lodówki na ok. 10-12 godzin
- filtrujemy przez jednorazowy filtr w lejku lub driperze. możemy też użyć French Pressa
- podajemy z kilkoma kostkami lodu i/lub plasterkiem cytryny ❤
Ekstra porady:
- polecamy jasno palone ziarno
- orzeźwienie da kawa z nutami owoców, np. Burundi, Etiopia lub Kolumbia
- cięższe, orzechowe smaki dadzą Ci np. Brazylia, Meksyk lub Gwatemala
- im grubiej mielona kawa, tym dłużej można ją macerować
- dla fanatyka cold brew: istnieją butelki do macerowania, które mają dołączony filtr
- jeśli lubisz kawy mleczne – nie bierz ziarna z wysoką kwasowością
- spróbuj połączyć kawę z tonikiem!
drip na lodzie
Czarna kawa zdecydowanie szybsza w przygotowaniu od Cold brew. Dripa na lodzie przygotowujemy niemal tak samo, jak jego klasyczną wersję. Część wody używanej do zaparzenia zastępujemy tu jednak kostkami lodu.
Składniki:
- 150ml wody
- 150g lodu
- 20g kawy mielonej drobniej niż zwykle do dripa
Nasz przepis:
- ustawiamy mielenie między dripem a aeropressem. Uzyskamy tym podobny czas parzenia mimo mniejszej ilości wody
- wrzucamy lód do dzbanka/serwera
- przepłukujemy filtr nad zlewem, żeby nie rozpuszczać lodu
- wsypujemy zmieloną kawę do dripera
- zalewamy wodą:
- 40 ml
- w 30s kolejne 40ml
- po 60s kolejne 40ml
- w 1m30s ostatnie 30ml
6. woda ma zlecieć do 2m i 10-30s
Extra porady:
- najlepiej sprawdzą się jasno wypalone ziarna
- jak przy Cold brew: orzeźwienie da kawa z nutami owoców, np. Burundi, Etiopia lub Kolumbia, a cięższe, orzechowe smaki dadzą Ci np. Brazylia, Meksyk lub Gwatemala
- jeśli woda przeleci szybciej – kawa jest za grubo zmielona, jeśli dużo wolniej – zbyt drobno
- należy lać po kawie cienkim strumieniem, żeby czas ekstrakcji nie był za krótki
To co, którą kawę dziś sobie przyrządzisz?