Gdzie rośnie kawa? Pas kawowy- Ameryka środkowa i południowa.

fot. Karol Stańczak

Gdzie rośnie kawa?

Czy trzymając w dłoniach kubek z aromatyczną, gorącą kawą zastanawiasz się, gdzie ona rośnie? To nie przypadek, że kawowiec uprawiany jest w ponad pięćdziesięciu krajach na świecie, które położone są w tzw. pasie kawowym (ang. “the coffee belt” lub “the bean belt”). Jak każda roślina, potrzebuje on odpowiednich warunków do rozwoju.

Pas kawowy nie jest krainą geograficzną. To definicja określająca obszary na całym świecie położone w strefie międzyzwrotnikowej, czyli ograniczonej Zwrotnikiem Raka na północy (23°26’ szerokości północnej) a Zwrotnikiem Koziorożca w południowej części naszego globu (23°26’ szerokości południowej) lub – jak podaje National Coffee Association – między 25 stopniem szerokości geograficznej północnej a 30 stopniem szerokości geograficznej południowej. Obejmuje on tereny na obu Amerykach, w Afryce, Azji i to tam znajdują się najwięksi producenci kawy na świecie, czyli Brazylia, Wietnam, Kolumbia, Indonezja, Etiopia.

Co lubi kawa?

Na terenach położonych w pasie kawowym, kawowiec znalazł najlepsze dla siebie warunki do życia. Co lubi ta roślina? Przede wszystkim umiarkowane temperatury powietrza przez cały rok (bez przymrozków) oraz regularny rozkład opadów deszczu, czyli naprzemienne występowanie pory suchej i deszczowej.

Na jakość i smak kawy (również kawy speciality) wpływa zasadniczo wszystko – ilość odpadów, nasłonecznienie, ekspozycja, temperatura dobowa, wysokość nad poziomem morza, także skład i właściwości gleby, na której jest uprawiana. W swojej kawowej przygodzie możesz się spotkać z określeniem terrior – to właśnie to słowo opisuje kombinację wymienionych wyżej czynników.

Terrior, wraz ze sposobem przetwarzania wiśni po zebraniu, wpływa na bogatą różnorodność kaw z krajów, regionów czy nawet plantacji na całym świecie, o czym możesz się przekonać, chociażby w naszej palarni kawy speciality. Warto wiedzieć, że miks powyższych elementów może być tak złożony, że nawet z jednej plantacji można powstać kawa o różnej jakości i smaku.

O tym, czego kawa potrzebuje, przeczytasz w naszym artykule Jak rośnie kawa? Najlepsze warunki uprawy.

Amerykański pas kawowy

Wróćmy do pasa kawowego. W Ameryce Środkowej i Południowej to przede wszystkim kraje takie jak Meksyk, Kuba, Gwatemala, Honduras, Nikaragua, Kostaryka, Salwador, Panama, Jamajka, Brazylia, Ekwador, Peru Kolumbia i Boliwia.

Kawowiec nie od zawsze porastał zbocza amerykańskich gór. Roślina ta pochodzi z Etiopii, a jej sadzonki na kontynent amerykański zostały sprowadzone w XVIII w. (chociaż sama kawa dotarła do Ameryki wcześniej). Pierwszy amerykański kawowiec został posadzony na Martynice i mówi się, że to on jest “rodzicem” wszystkich drzew kawowych na Karaibach oraz w Ameryce Środkowej i Południowej. Sadzonki na tę wyspę w roku 1720 przywiózł Gabriel de Clieu, francuski oficer marynarki wojennego i gubernator Gwadelupy.

Rozprzestrzenienie kawy na cały świecie, nie tylko w zachodniej części naszego globu, zawdzięczamy przede wszystkim misjonarzom, kupcom i podróżnikom, którzy w czasie swoich wypraw przewozili ziarna kawowca oraz sadzonki tej rośliny.

A co się mówi o kawach amerykańskich? Same superlatywy. Opisuje się je jako słodkie i średnio treściwe – delikatne, o łagodnych, słodkich nutach kwiatowych. To dobry wybór dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę ze światem kawy speciality.

fot. Karol Stańczak

Bogactwo smaków

Najbardziej znany, a zarazem jeden z najlepszych kawowych regionów w Meksyku, to Chiapas. Kawowce w tej części kraju rosną pod drzewami bananowców lub pod wierzchołkami drzew sosnowych. Dzięki temu smak tego napoju zawiera nuty czekolady, orzechów i suszonych lub świeżych owoców. W naszej gdańskiej palarni kawy ziarna pochodzące z tego rejonu znajdziesz w kawie Meksyk Soraya Organic – 100% Arabica z odmian Bourbon, Catuai, Caturra uprawianych na wysokości od 1100 do 1300 m n.p.m.

Aby odkryć smak i aromat kaw gwatemalskich spróbuj naszej kawy Gwatemala Acatenango, Kawa speciality z tego kraju posiada głęboką złożoność smaku. Jej bogaty profil smakowy pokazuje to, co w gwatemalskich odmianach tego aromatycznego napoju jest najlepsze – czekoladę, karmel, prażone migdały.

Region, z którego pozyskujemy naszą gwatemalską kawę, wziął swoją nazwę od górującego nad doliną wulkanu Acatenango. Na wulkanicznych, niezwykle urodzajnych glebach, na wysokości 1800 m n.p.m. rosną kawowce, z których powstają jedne z najlepszych odmian kawy z tego kraju.

Owocową kwasowość odkryjesz w Gwatemala Finca Medina – kawie pochodzącej z jednego z najstarszych regionów uprawy kawowca w Gwatemali. Rosnące na wysokości do 1200 do 1700 m n.p.m. kawowce rodzą ziarna odmiany Bourbon i Caturra, z których powstaje niezwykle smaczna kawa o smaku ciemnych winogron i suszonych owoców.

Z kolei Honduras Carmelo Puro to nasza propozycja ziaren z Hondurasu wypalanych na średnio. Kawa z tego państwa to przede wszystkim smak zawierający karmelowe nuty, ale również wpadający w tropikalne owoce i jagody. To również nuty moreli i czekolady. Nie inaczej jest z naszą propozycją. Profil smakowy jest słodki, delikatnie owocowy, z nutami czekolady.

Nasze honduraskie ziarna pochodzą z regionu Marcala, leżącego w zachodniej części tego kraju. Kawowiec uprawiany jest tam na wysokości od 1100 do 1700 m n.p.m.

Natomiast o kawie z Kostaryki mówi się, że jest jedną z najlepszych na świecie, która – podobnie, jak inne kawy amerykańskie – cechuje się małą kwasowością oraz nutami czekoladowo-orzechowymi. Te smaki znajdziesz w naszej propozycji Kostaryka La Pastora, której profil smakowy to orzech, brązowy cukier, miód, wiśnia oraz Kostaryka Olympia z nutami karmelu, mlecznej czekolady i winnym.

Kawy Ameryki Południowej

Brazylia jest największym producentem i przodującym eksporterem kawy na świecie. Wynika to głównie z wielkości tego kraju. Ciekawostką jest, że średnia wysokość produkcji nad poziomem morza wynosi w Brazyli tylko około 1100 m. Wiele wysokiej jakości ziaren kaw speciality wytwarzanych jest z odmian Bourbon w regionie Brazil Cerrado. Warto wiedzieć, że te ziarna mają zdolność do ciemnego palenia bez nadmiernej goryczki, a kawa ma zrównoważony, łagodny smak.

Nasza kawa ziarnista Brazylia pochodzi z regionu Alto Moggiana z okolic Sao Paulo. Kawa z tej części Brazylii charakteryzuje się uderzającym, owocowym aromatem, z nutą czekolady i orzechów. To aksamitnie kremowe body, średnia i bardzo zrównoważona kwasowość oraz długi finisz z karmelową słodyczą i nutami gorzkiej czekolady.

I takie też są ziarna wypalane w naszej gdańskiej palarnii kawy. W pełnym aromatu napoju odnajdziesz czekoladę, karmel i pachnącą pomarańczę.

Kolumbia jest trzecim producentem kawy na świecie, a ziarna pochodzące z tego państwa są łagodne i dobrze zbilansowane. Powstały z nich napój jest aromatyczny, o pełnym smaku.

W naszym sklepie z kawą znajdziesz ziarna Kolumbia Los Hibiscos, pochodzące z górskiego i wulkanicznego regionu Hiula. Stan ten znajduje się w południowej części Kolumbii. Idealne gleby i wysokość od 1300 aż do 1900 m n.p.m. pozwalają na uprawę wysokiej jakości kawy speciality. Tę kawę wypalamy na jasno i średnio, dzięki czemu w jej profilu smakowym odnajdziesz słodycz, jeżynę i winną kwasowość.

Drugą kolumbijską wariacją, którą oferujemy, jest Kolumbia Los Alpes. Ziarna, z których powstaje, rosną na wysokości do 1650 do 1950 m n.p.m, pośród masywnych gór. Rzeźba terenu zapewnia wyjątkowy mikroklimat. Wodospady i strumieni z gór dają intensywne nawodnienie. To wszystko sprawia, że kawowce produkują ziarna niemal przez cały rok, a w naszej kawie o soczystym body wyczujesz słodycz, rum i ananasa.

Nasz kolumbijski tryptyk zamyka nie mniej ważna Kolumbia Palmichal – kawa z regionu Quindio położonego około 1560 m n.p.m. W tej niezwykle gładkiej kawie poczujesz winne nuty oraz smak soczystego mango.

Z kaw południowo amerykańskich proponujemy także Peru Amazonas. Pochodzi z regionu Mendoza, gdzie kawowiec porasta wschodnie zbocza Andów, na wysokości od 900 aż do 2000 m n.p.m. Pijąc tę kawę, poczujesz jej słodki profil smakowy, a także orzechy i mleczną czekoladę.

fot. Karol Stańczak

Czytając powyższe opisy naszych kaw, z łatwością można stwierdzić, że ziarna pochodzące z kontynentów amerykańskich to słodycz, czekolada i owoce. To prawda. Prawdą jest także  to, że każda z tych kaw jest inna, wyjątkowa. Spróbuj, posmakuj i wybierz swoją ulubioną.

fot. Karol Stańczak

M.P-G.