Nie tylko ekspres — alternatywne metody na kawę. Część I.

Z ekspresu, zalewajka lub po turecku. Wszyscy znamy te sposoby przyrządzania kawy. Ale wraz ze wzrostem dostępności bardzo dobrej jakości ziaren specialty, popularne stały się również alternatywne metody parzenia kawy.

Jakie? Już wyjaśniamy!

Są podręczne, konkurencyjne cenowo w stosunku do ekspresu i przy tym często mają ciekawy design. Potrafią wydobyć z ziaren to, co w nich najlepsze. Dzięki nim każdy z nas może odkryć niuanse smakowe kawy. Mowa o urządzeniach do alternatywnych sposobów przyrządzenia kawy — głównie stosowane w metodach przelewowych, ale dla fanów espresso też znajdziemy coś ciekawego. Korzystając z nich, warto zaopatrzyć się w ziarna dedykowane tym sposobom (oznaczenia znajdziecie na opakowaniach kawy specialty). Ważne jest także mielenie — odpowiednia grubość zmielonych ziaren wydobędzie z kawy jej pełny smak. A więc — młynki w dłoń! Oto część pierwsza naszego przeglądu alternatywnych akcesoriów do przyrządzenia kawy.

fot. Karol Stańczak

Teoria na początek

Zacznijmy od małej dawki wiedzy. Sposoby parzenia kawy możemy podzielić m.in. w zależności od tego, w jaki sposób woda jest wprowadzana do całego procesu. Wyodrębniamy tutaj cztery kategorie:

  • gotowanie, np. tygielek podczas parzenia kawy po turecku,
  • infuzja (kawa ma stały kontakt z wodą), np. french press,
  • prekolacja (przepuszczenie wody przez zmieloną kawę), np. drip, chemex, ekspres przelewowy,
  • metody wykorzystujące ciśnienie, np. AeroPress, kawiarka, syfon, ekspres ciśnieniowy.

Istnieje też podział parzenia kawy według metod grawitacyjnych lub immersyjnych. W metodach grawitacyjnych podczas przygotowywania kawy woda przelewa się przez ziarna, wypłukując związki chemiczne. Dzięki temu gotowa kawa uzyskuje odpowiednie właściwości sensoryczne. Metodą grawitacyjną można przygotować kawę wykorzystując np. chemeks, drip, phin, ekspres przelewowy.

Immersja, najprościej mówiąc, to zanurzenie się w cieczy. Przy tej metodzie ziarna kawy są przez określony czas infuzowane w wodzie, a następnie gotowy napój jest oddzielany od fusów. Urządzenia wykorzystywane w metodach immersyjnych to np. french press, AeroPress, tygielek, syfon.

Kolejna dawka wiedzy niebawem.

Stay Tuned.

– Gosia P.