Kim jest i czym zajmuje się Q-Grader?

Q-Grader jest jak Sommelier, tylko zajmuje się analizą sensoryczną kawy, nie wina. Aby zostać Q-Graderem trzeba uzyskać Certyfikat Coffee Quality Institute, który jest ogromnym wyróżnieniem w kawowym świecie. Certyfikacja jest ujednoliceniem sposobu oceny kawy, natomiast u jej podstawy leżą wytyczne SCA (Specialty Coffee Association), a w nich m.in. specjalistyczne arkusze ocen. 

Oficjalny arkusz oceny sensorycznej SCA

Q-Grader przyznaje kawie punkty w trakcie bardzo rozbudowanej oceny organoleptycznej. Ziarna segmentu specialty, to te, które zdobędą minimum 80 punktów na 100. Przekłada się to bezpośrednio na wyjściową wartość surowca. Im wyżej punktowana kawa, tym lepsza jakość oraz walory smakowe kawy. Wysoko punktowana kawa cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem importerów, palarni oraz konsumentów. 

Kompetentny Q-Grader będzie w stanie ocenić zielone ziarna pod względem jakości a także defektów, rozpozna również potencjalne błędy powstałe w procesie palenia kawy. Będzie też w stanie rozróżnić cechy, które są efektem uprawy, obróbki ziarna, przechowywania czy transportu.

Profesjonalnie jeden rodzaj ziarna ocenia się poprzez próbowanie minimum pięciu oddzielnych próbek. Sprawdzane są wówczas podstawowe parametry jak aromat czy kwasowość ale też powtarzalność. W sytuacji kiedy napary pokażą między sobą znaczne różnice, kawa otrzyma mniej punktów. 

Jak zostać Q-Graderem kawy?

Certyfikacja stworzona jest z myślą o osobach, które mają już całkiem spore doświadczenie i umiejętności. Kurs trwa sześć dni z czego połowa to szkolenia i treningi, kolejne trzy dni to już same testy z teorii, sensoryki, oceny zielonego i wypalonego ziarna. Poprzeczka ustawiona jest bardzo wysoko, ale to pozwala zachować legendarny prestiż tej certyfikacji. 

Licencja Q-Gradera ważna jest przez trzy lata. Po tym czasie należy wziąć udział w specjalnym kursie kalibracyjnym i ponownie udowodnić swoje umiejętności. Jeśli Q-Grader nie weźmie udziału w kalibracji po upływie pięciu lat od daty wygaśnięcia swojej licencji, musi odbyć cały kurs i zdać egzamin na nowo.

Jeśli nie mieliście wcześniej styczności z oceną sensoryczną kawy, zapraszamy do nas na szkolenia!

-Beata W.