Raf coffee

Kawa czy deser?

fot. Karol Stańczak
A może jedno i drugie?

Raf Coffee powstał pod koniec lat 90-tych na prośbę stałego klienta jednej z moskiewskich kawiarni. Niejaki Rafael poprosił baristę o przygotowanie “czegoś nowego”. Tak powstał ten aksamitny napój kawowy na bazie syropu waniliowego/cukru waniliowego, śmietanki i espresso. Za naszą wschodnią granicą jest bardzo popularny, a w Polsce coraz częściej spotkamy go w ofertach kawiarni. Jesteśmy pewni, że zadowoli każdego miłośnika słodkich kaw!

Składniki:

Syrop waniliowy 15ml

Śmietanka 12% 120ml

Mleko 120ml

Kawa – espresso doppio/ kawa z kawiarki 60ml

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
  • Do rondelka wlej śmietankę i mleko.
  • Dodaj syrop waniliowy.
  • Wlej świeżo zaparzone espresso lub kawę z kawiarki.
  • Całość podgrzej, a następnie przelej do szklanki.
  • Udekoruj startą gałką muszkatołową.

Pyszności!

– Beata W.