Kawa czy deser?

A może jedno i drugie?
Raf Coffee powstał pod koniec lat 90-tych na prośbę stałego klienta jednej z moskiewskich kawiarni. Niejaki Rafael poprosił baristę o przygotowanie “czegoś nowego”. Tak powstał ten aksamitny napój kawowy na bazie syropu waniliowego/cukru waniliowego, śmietanki i espresso. Za naszą wschodnią granicą jest bardzo popularny, a w Polsce coraz częściej spotkamy go w ofertach kawiarni. Jesteśmy pewni, że zadowoli każdego miłośnika słodkich kaw!
Składniki:
Syrop waniliowy 15ml
Śmietanka 12% 120ml
Mleko 120ml
Kawa – espresso doppio/ kawa z kawiarki 60ml
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Do rondelka wlej śmietankę i mleko.
- Dodaj syrop waniliowy.
- Wlej świeżo zaparzone espresso lub kawę z kawiarki.
- Całość podgrzej, a następnie przelej do szklanki.
- Udekoruj startą gałką muszkatołową.
Pyszności!
– Beata W.