Trzy przepisy na kawę mrożoną, które bez problemu zrobisz w domu i do tego z ziaren kawy speciality? Proszę bardzo! Choć dla niektórych kawoszy kawa musi być gorąca, to ta w letniej odsłonie wcale nie musi być gorsza i nudna,…
Blog
Jak zrobić kawę w kawiarce?
Choć nosi wiele imion – moka, makinetka, kafetierka czy nawet kupres – każdy kawosz wie, o co chodzi. Kawiarka to klasyka wśród domowych metod parzenia kawy. Jednak, aby zaparzyć w niej naprawdę aromatyczną kawę, warto wiedzieć, jak poprawnie to zrobić.…
Kawa czy herbata? Co pić zamiast kawy?
Kawosz przewrotnie mógłby zapytać – ale po co pić coś innego niż kawę? Powodów może być kilka – od zdrowotnych po zwykłą chęć zaspokojenia ciekawości lub potrzebę spróbowania czegoś nowego. Czym można zastąpić aromatyczną, gęstą, pobudzającą kawę speciality? Pierwsze, co…
Ile kofeiny zawiera kawa?
Kawa na całym świecie jest doceniana nie tylko za smak i intensywny aromat, ale również za swoje pobudzające właściwości, a to wszystko dzięki kofeinie, która naturalnie występuje w ziarnach kawowca. To, ile kofeiny jest w kawie, może się różnić od…
Czy kawa jest zdrowa?
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, więc nic dziwnego, że od lat jest obiektem fascynacji wielu naukowców, którzy między innymi szukają odpowiedzi na pytanie: Czy kawa jest zdrowa? Wokół tego tematu narosło wiele mitów, ale mamy dobrą wiadomość…
Prezentownik dla kawoszy
Fikuśna kawiarka, paczka kawy z ulubionej palarni, szkolenie baristyczne, a może skarpetki z ziarnami? Sezon na prezenty, w tym dla kawoszy, uważamy za otwarty! Oto nasz subiektywny prezentownik, który spełni wymagania wszystkich fanów kawy. Nastał grudzień, coraz bliżej święta, podczas…
Historia kawy w trzech odsłonach, czyli o co chodzi z kawowymi falami?
Możemy sobie nucić, że „nie ma fal, nie ma fal”, ale na pewno nie w przypadku kawy. To napój, który od wieków towarzyszy ludziom. Jego początki sięgają XIII lub XIV wieku, kiedy na Bliskim Wschodzie wypracowano metodę obróbki ziaren kawowca.…
Wpływ stopnia palenia na smak kawy
Wypalanie ziaren to jeden z kluczowych etapów przygotowania kawy. To niezwykle precyzyjny proces, który wymaga monitorowania temperatury i czasu, aby uzyskać pożądany profil smakowy kawy. Poszczególne stopnie palenia ziaren (jasny, średni, ciemny) pozwalają wydobyć naturalne walory aromatyczne danej odmiany ziaren,…
Wpływ wody na kawę
Orzechy, czekolada, cytrusy… To właśnie przeróżne nuty smakowe decydują o wyjątkowości kawy. Aczkolwiek – nawet jeśli użyjecie najlepszych ziaren z palarni kawy, ich aromat może stać się płaski, kwaśny lub szorstki, gdy zaparzycie je w nieodpowiedniej wodzie. A musicie pamiętać,…
Jakie są najlepsze sposoby na przechowywanie kawy?
Obłędny zapach, który zachwyca tuż przed pierwszym łykiem aromatycznego naparu… Chwilo trwaj! Co zrobić, żeby kawa pachniała i smakowała zniewalająco nie tylko po pierwszym otwarciu opakowania? Podpowiadamy! Co nie służy ziarnom kawy? Zanim kawa trafi do Waszego ulubionego kubka (a…
Jak zaparzyć kawę w plenerze?
Gdy wreszcie nie brakuje ładnej pogody i czasu na zasłużony odpoczynek, wówczas nie może zabraknąć wyśmienitej kawy! A tę można zaparzyć wszędzie – czy to w górach, czy nad morzem, a nawet pośrodku leśnej głuszy. Wbrew powszechnej opinii, pierwszorzędną kawę…
Jakie korzyści dla zdrowia przynosi picie kawy?
Popularność kawy na całym świecie nie słabnie, a wiele osób nie wyobraża sobie początku dnia bez filiżanki małej czarnej. Nic dziwnego zatem, że od wielu lat zagadnienie wpływu kawy na zdrowie jest przedmiotem dyskusji ekspertów. Co mówią najnowsze informacje i…












