- Czym różni się kawa arabica od robusty?W świecie kawy dominują dwa gatunki – arabica i robusta. Choć oba mają swoich zagorzałych zwolenników, różnią się pod wieloma względami, od warunków uprawy, przez smak, aż po zawartość kofeiny. Nie każda palarnia kawy ma w swojej ofercie oba gatunki. W palarniach specialty można spotkać się głównie z arabiką. Wybór między ziarnami zależy m.in. od … Czytaj więcej.
- Jakie są trendy w świecie kawy specialty?Eksperci przyglądający się rozwojowi kawy specialty są zgodni – w 2024 roku pojawi się kilka nowych trendów związanych z branżą, a te które towarzyszyły nam dotychczas, mają się pogłębić. Coraz więcej mówi się też o nadejściu czwartej fali kawowej, która najprawdopodobniej będzie przeciwstawna do trzeciej fali. Czego możemy się zatem spodziewać w tym roku? Zrównoważony … Czytaj więcej.
- Raf coffeeKawa czy deser? A może jedno i drugie? Raf Coffee powstał pod koniec lat 90-tych na prośbę stałego klienta jednej z moskiewskich kawiarni. Niejaki Rafael poprosił baristę o przygotowanie “czegoś nowego”. Tak powstał ten aksamitny napój kawowy na bazie syropu waniliowego/cukru waniliowego, śmietanki i espresso. Za naszą wschodnią granicą jest bardzo popularny, a w Polsce … Czytaj więcej.
- Kim jest i czym zajmuje się Q-Grader?Q-Grader jest jak Sommelier, tylko zajmuje się analizą sensoryczną kawy, nie wina. Aby zostać Q-Graderem trzeba uzyskać Certyfikat Coffee Quality Institute, który jest ogromnym wyróżnieniem w kawowym świecie. Certyfikacja jest ujednoliceniem sposobu oceny kawy, natomiast u jej podstawy leżą wytyczne SCA (Specialty Coffee Association), a w nich m.in. specjalistyczne arkusze ocen. Q-Grader przyznaje kawie punkty … Czytaj więcej.
- Coś dla ochłody — cold brewAlternatywne sposoby na przyrządzenie pysznej, aromatycznej kawy nie ograniczają się tylko do gorących naparów. Od kilku lat w gorące, letnie dni karierę robi cold brew, czyli kawa macerowana na zimno. Jest to opcja zdecydowanie dla cierpliwych, ale warto wieczorem poświęcić kilka chwil na jej przygotowanie, aby następnego dnia cieszyć się tym orzeźwiającym napojem. Parzenie cold … Czytaj więcej.