Darmowa wysyłka paczkomatem od 99 zł! Dodajemy gratis 100g kawy przy zamówieniach powyżej 250 zł

Blog

  • Prezentownik dla kawoszy
    Fikuśna kawiarka, paczka kawy z ulubionej palarni, szkolenie baristyczne, a może skarpetki z ziarnami? Sezon na prezenty, w tym dla kawoszy, uważamy za otwarty! Oto nasz subiektywny prezentownik, który spełni wymagania wszystkich fanów kawy.  Nastał grudzień, coraz bliżej święta, podczas których tradycyjnie obdarowujemy się prezentami. Gdy w naszym otoczeniu jest amator lub amatorka kawy, dobrym…
  • Historia kawy w trzech odsłonach, czyli o co chodzi z kawowymi falami?
    Możemy sobie nucić, że „nie ma fal, nie ma fal”, ale na pewno nie w przypadku kawy. To napój, który od wieków towarzyszy ludziom. Jego początki sięgają XIII lub XIV wieku, kiedy na Bliskim Wschodzie wypracowano metodę obróbki ziaren kawowca. Historia kawy w Europie rozpoczyna się najprawdopodobniej w XVI wieku, kiedy dotarła ona na nasz…
  • Wpływ stopnia palenia na smak kawy
    Wypalanie ziaren to jeden z kluczowych etapów przygotowania kawy. To niezwykle precyzyjny proces, który wymaga monitorowania temperatury i czasu, aby uzyskać pożądany profil smakowy kawy. Poszczególne stopnie palenia ziaren (jasny, średni, ciemny)  pozwalają wydobyć naturalne walory aromatyczne danej odmiany ziaren, abyśmy finalnie mogli cieszyć się unikalnym smakiem kawy. Jak zatem wybrać najlepszą metodę parzenia dla…
  • Wpływ wody na kawę
    Orzechy, czekolada, cytrusy… To właśnie przeróżne nuty smakowe decydują o wyjątkowości kawy. Aczkolwiek – nawet jeśli użyjecie najlepszych ziaren z palarni kawy, ich aromat może stać się płaski, kwaśny lub szorstki, gdy zaparzycie je w nieodpowiedniej wodzie. A musicie pamiętać, że kawa to w ponad 90% woda. Zatem, jakie kryteria powinna spełniać idealna woda do…
  • Jakie są najlepsze sposoby na przechowywanie kawy?
    Obłędny zapach, który zachwyca tuż przed pierwszym łykiem aromatycznego naparu… Chwilo trwaj! Co zrobić, żeby kawa pachniała i smakowała zniewalająco nie tylko po pierwszym otwarciu opakowania? Podpowiadamy! Co nie służy ziarnom kawy? Zanim kawa trafi do Waszego ulubionego kubka (a później prosto w Wasze kubki smakowe), jest narażona na wiele czynników, które obniżają jej jakość…