Blog

  • Profile smakowe kawy
    Czy biorąc opakowanie kawy specialty do ręki i czytając jej opis, zastanawiasz się, czy oby na pewno będzie smakować tak, jak zapewnia palarnia kawy? Otwierasz torebkę i rzeczywiście – dobiega do Ciebie zapach orzechów, karmelu lub pomarańczy. W czym tkwi sekret profilu smakowego kawy? Wyjaśniamy! Zacznijmy jednak od podstaw. Mówiąc o profilach smakowych, warto przypomnieć…
  • METODY OBRÓBKI KAWY.
    Czyli co dzieje się z kawą po zbiorach. Smak kawy speciality zależy od wielu czynników. Ogromną rolę odgrywa to, skąd pochodzi ziarno, gdzie i w jak bioróżnorodnym sąsiedztwie rósł kawowiec oraz w jakich warunkach jego owoc dojrzewał. Można tak wymieniać i wymieniać, ale warto wiedzieć, że na aromat Twojej ulubionej kawy wpływają też procesy zachodzące…
  • Gdzie rośnie kawa? Pas kawowy- Azja.
    W naszej kawowej podróży dookoła świata przywędrowaliśmy do Azji. Jest to największy kontynent na świecie, a do tego bardzo urozmaicony. Nic więc dziwnego, że kawa pochodząca z tej części globu jest bardzo różnorodna. W kilku słowach można opisać jej smak jako mocny, wytrawny, o mocno ziołowych aromatach. Odkryj z nami azjatycką kawę specialty. Kawowiec rośnie…
  • Gdzie rośnie kawa? Pas kawowy- Afryka.
    Kolebka kawy – Afryka! O Afryce mówi się, że to najbardziej zróżnicowany kontynent. To w tej części Ziemi pojawili się ludzie i to właśnie tutaj pierwszy raz odkryto roślinę, której później nadano miano kawowca. Jaka afrykańska kawa? Przez wielu określana, jako najlepsza na świecie. Tereny, na których rośnie kawowiec, to pas kawowy, o czym pisaliśmy…
  • Gdzie rośnie kawa? Pas kawowy- Ameryka środkowa i południowa.
    Gdzie rośnie kawa? Czy trzymając w dłoniach kubek z aromatyczną, gorącą kawą zastanawiasz się, gdzie ona rośnie? To nie przypadek, że kawowiec uprawiany jest w ponad pięćdziesięciu krajach na świecie, które położone są w tzw. pasie kawowym (ang. “the coffee belt” lub “the bean belt”). Jak każda roślina, potrzebuje on odpowiednich warunków do rozwoju. Pas…