Blog

  • Jak wybrać idealny młynek?
    Mielenie kawy może, a wręcz powinno być jedną z największych prostychprzyjemności życia. Ta czynność uwalnia przecież aromat, który jest pociągający nietylko dla kawoszy. Przede wszystkim jednak, prawidłowe zmielenie jest kluczowymetapem przy tworzeniu kawy doskonałej. Czym mielić ziarno i dlaczego to tak ważne? Ten wątek może niektórych zniechęcić, bo oznacza porzucenie zapakowanej,zmielonej wcześniej kawy, na rzecz…
  • 3 kawy na zimno do zrobienia w domu
    Latem wzrasta temperatura i tym samym chęć na mrożone kawy. Prezentujemy trzy sposoby na napoje rodem z kawiarni! Sprawdź, czym różnią się iced latte, drip na lodzie i cold brew oraz złap kilka cennych tipów. iced latte Najprostsza w wykonaniu, a jakże efektowna i smaczna! Mrożona wersja klasycznej latte to jeden z naszych ulubieńców. Warto…
  • Roślinne alternatywy dla kawy z mlekiem
    Jeżeli nie należysz do grona osób, które uznają mleko w kawie za profanację i lubisz delektować się kremową pianką w cappuccino – zapraszam do przeglądu roślinnych napojów. Przyjrzymy się opcjom polecanym i odradzanym przez baristów. Najpierw moczy się i rozdrabnia wybrane strączki, orzechy lub zboża. Następnie uzyskane ekstrakty rozcieńcza się wodą, poddaje odpowiedniej obróbce i…
  • Jak rośnie kawa? Najlepsze warunki uprawy.
    Jedna z najpopularniejszych używek, która setki lat temu zjednała sobie mieszkańców całego globu. Co roku produkowana jest w milionach ton i plasuje się tuż za ropą na liście najcenniejszych surowców. Czego potrzebuje legendarny kawowiec, by wzrastać, zapewnić nam upragnioną kofeinę oraz całą gamę smaków i aromatów? Kawa jest owocem Drzewo kawowca rodzi owoc, który wielkością…
  • Kawa specialty – dlaczego jest tak wyjątkowa?
    Jaką drogę pokonuje ziarno, by zyskało miano Specialty? Kto odpowiada za ocenianie kawy i dlaczego warto wybierać wypały z najwyższej półki? Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę, gdy stoisz przed dylematem – ilość czy jakość. Q-grader – spec od siorbania kawy Określenia specialty (lub speciality – obie formy są poprawne) użyto pierwszy raz w latach 60.…