Blog

  • Raf coffee
    Kawa czy deser? A może jedno i drugie? Raf Coffee powstał pod koniec lat 90-tych na prośbę stałego klienta jednej z moskiewskich kawiarni. Niejaki Rafael poprosił baristę o przygotowanie “czegoś nowego”. Tak powstał ten aksamitny napój kawowy na bazie syropu waniliowego/cukru waniliowego, śmietanki i espresso. Za naszą wschodnią granicą jest bardzo popularny, a w Polsce…
  • Kim jest i czym zajmuje się Q-Grader?
    Q-Grader jest jak Sommelier, tylko zajmuje się analizą sensoryczną kawy, nie wina. Aby zostać Q-Graderem trzeba uzyskać Certyfikat Coffee Quality Institute, który jest ogromnym wyróżnieniem w kawowym świecie. Certyfikacja jest ujednoliceniem sposobu oceny kawy, natomiast u jej podstawy leżą wytyczne SCA (Specialty Coffee Association), a w nich m.in. specjalistyczne arkusze ocen.  Q-Grader przyznaje kawie punkty…
  • Coś dla ochłody — cold brew
    Alternatywne sposoby na przyrządzenie pysznej, aromatycznej kawy nie ograniczają się tylko do gorących naparów. Od kilku lat w gorące, letnie dni karierę robi cold brew, czyli kawa macerowana na zimno. Jest to opcja zdecydowanie dla cierpliwych, ale warto wieczorem poświęcić kilka chwil na jej przygotowanie, aby następnego dnia cieszyć się tym orzeźwiającym napojem. Parzenie cold…
  • Phin, czyli kawa po wietnamsku.
    Jak sama nazwa mówi, ten zaparzacz został wynaleziony w Wietnamie. Działa podobnie jak drip, czyli należy do przelewowych metod parzenia kawy. Tradycyjną kawę po wietnamsku pije się ze skondensowanym mlekiem, którego zadaniem jest przełamanie gorzkiego smaku. Tradycyjny phin to mały metalowy zaparzacz, składający się z czterech części: podstawki, zbiornika, sitka i pokrywki. W tej metodzie…
  • Syfon – kawowe laboratorium.
    Mówiąc o laboratoryjnej stylistyce urządzeń do przygotowywania kawy, musimy wspomnieć o syfonie. To widowiskowy sprzęt, który pozwala zaparzyć kawę w sposób niezwykle efektowny. Parzenie kawy w syfonie nie jest szybkie, ale dostarcza wiele satysfakcji. I jak przy każdej alternatywnej metodzie parzenia kawy ważne są tutaj szczegóły i proporcje. Ten zaparzacz powstał w drugiej połowie XIX…