Darmowa wysyłka paczkomatem od 99 zł! Dodajemy gratis 100g kawy przy zamówieniach powyżej 250 zł

Obróbka

Region

Wyświetlanie wszystkich wyników: 16

List of products

Wyświetlanie wszystkich wyników: 16

Kawa espresso

Espresso to jeden z najbardziej rozpoznawalnych napojów kawowych, który jest szczególnie ceniony przez Włochów. Jego mocny, intensywny smak zyskał jednak wielbicieli na całym świecie – jeżeli do nich należysz, przygotowaliśmy dla Ciebie bogatą ofertę, która pozwoli Ci poznać espresso w różnych wydaniach. Kawy z tej kategorii dedykujemy pod ekspres kolbowy, automatyczny lub przelewowy. Są również idealne do parzenia bezpośrednio w filiżance, w kawiarce, French Pressie czy tygielku. Jeśli chcesz, zmielimy Ci je pod każdy z wymienionych zaparzaczy.

Rodzaje espresso – który wybrać?

Klasyczne espresso to kawa polecana wszystkim tym osobom, które pragną delektować się wyrazistym smakiem oraz intensywnym aromatem ziaren. Stanowi też podstawę do sporządzania innych napojów – również tych delikatniejszych, do których przygotowania niezbędne mogą okazać się mleko, woda, a nawet… cytryna.

  • Kawa Espresso Doppio – to podwójna porcja kawy i wody, dzięki czemu napoju jest więcej i zawiera dodatkową ilość kofeiny. Espresso Doppio stanowi sposób na pobudzenie i polecane jest na rozpoczęcie dnia.
  • Kawa Espresso Macchiato – odrobina mleka dodana do klasycznego espresso dodaje głębi i sprawia, że napój jest nieco delikatniejszy. Wciąż jednak możesz liczyć na to, że to smak kawy będzie grał tu pierwsze skrzypce.
  • Kawa Espresso Lungo – dwa razy więcej wody oraz przedłużony proces parzenia (do 60 sekund) sprawiają, że kawa ma delikatniejszy smak, jednak zawiera więcej kofeiny.
  • Kawa Espresso Americano – to delikatniejszy wariant espresso, do którego dodaje się nawet 400 ml wody. Mniej intensywny smak idzie jednak w parze z identyczną, jak w podstawowej wersji, zawartością kofeiny.
  • Kawa Espresso Romano – to idealny napój dla osób, które w swojej kawie poszukują nie tylko pobudzenia, ale i orzeźwienia. Efekt ten otrzymuje się poprzez dodanie do espresso odrobiny soku z cytryny.
  • Kawa Espresso Con Panna – nazywana również „kawą po wiedeńsku”, spełnia oczekiwania miłośników niesłodzonej bitej śmietany oraz kakao, które dodawane są do klasycznego espresso.
  • Kawa Espresso Corretto – to napój idealny na poprawę humoru, który powstaje poprzez dodanie do klasycznego espresso niewielkiej ilości (do 10 ml) mocnego alkoholu, najczęściej brandy lub grappy.

Który rodzaj espresso wybrać? Warto skosztować każdego z nich, by znaleźć swoją ulubioną wariację tego niezwykłego specjału!

Jak prawidłowo zaparzyć espresso?

Espresso powstało w wyniku rewolucji w sposobie parzenia kawy, którą wywołało pojawienie się na rynku ekspresów ciśnieniowych. To właśnie w nich parzy się klasyczne espresso – z 7 gramów świeżo zmielonych ziaren i w temperaturze 90 stopni Celsjusza oraz pod ciśnieniem 9-11 barów. Czas przygotowania kawy jest bardzo krótki i wynosi około 20-30 sekund. Efektem jest 15 ml aromatycznego espresso.

Do jego przygotowania wystarczy ekspres automatyczny lub kolbowy. Pamiętaj jednak o odpowiedniej proporcji składników. Aby zaparzyć klasyczne espresso o intensywnym smaku, potrzebujesz 7 g świeżo zmielonych ziaren kawy (najlepiej wysokiej jakości) oraz przefiltrowanej wody. Najczęściej stosuje się zasadę 1:2 czyli stosunek dozy kawy do uzyskanego naparu: 7 g kawy czyli uzyskamy 14 g naparu.

Jak pić espresso?

Espresso należy pić natychmiast po zaparzeniu, by cieszyć się jego świeżością oraz intensywnością smaku. Przed, w trakcie lub po wypiciu kawy należy wziąć kilka łyków wody, której zadaniem jest oczyszczenie kubeczków smakowych z innych smaków. Efekt? Możliwość pełnego delektowania się espresso!

A co z cukrem? Chcąc cieszyć się wyrazistym smakiem klasycznego espresso, nie należy go słodzić. Warto jednak pamiętać, że każdy z nas jest inny i każdy ceni sobie w kawie coś innego. Jeżeli więc lubisz słodycz, dodaj odrobinę cukru – espresso przygotowane z wysokiej jakości ziaren wciąż będzie smakowało wyjątkowo!

Jaka filiżanka do espresso?

Filiżanka do espresso powinna posiadać wygodne uszko oraz mieć 50-90 ml pojemności, a także węższy dół i szerszą górę. Najlepiej, jeżeli będzie wykonana z ceramiki – dzięki temu dłużej utrzyma optymalną temperaturę kawy.

Nie zapomnij również o dopasowanym do filiżanki spodku, na którym odłożysz łyżeczkę, a także – opcjonalnie – kostkę cukru.

Czy da się zaparzyć espresso bez ekspresu?

Tak, choć najlepszy efekt, w postaci wyrazistego smaku oraz mocnego aromatu, osiągniesz, korzystając z odpowiedniego ekspresu. Jeżeli jednak nie posiadasz takiego urządzenia, możesz skorzystać np. z kawiarki, czyli ciśnieniowego zaparzacza. To urządzenie stosunkowo niedrogie, które powinno spełnić oczekiwania nawet tych najbardziej wymagających miłośników kawy espresso.