POZNAJ KAWĘ SPECIALTY
Kawa specialty to najwyższa półka wśród dostępnych na rynku ziaren. Historia terminu kaw specialty rozpoczęła się w 1974 roku, kiedy zaczęto w ten sposób określać kawy uprawiane w wyjątkowych rejonach i w unikalny sposób.
Kawą specialty nazywamy ziarna, które zostały ocenione na minimum 80 punktów w skali SCA (Specialty Coffee Association) przez tzw. Q-graderów (osoby uprawnione przez tę organizację do oceny kaw).
Kraje znane z produkcji kawy specialty to między innymi Kolumbia, Etiopia, Brazylia i Indonezja.
Arabica i Robusta to dwa najpopularniejsze gatunki kawy w świecie kawy, chociaż tylko gatunki arabiki są uważane za kawy z segmentu specialty. Muszą być uprawiane na znacznej wysokości.
Najbardziej oczywistymi różnicami między kawiarniami specialty a innymi kawiarniami sieciowymi są metody parzenia kawy. Metody alternatywne takie jak Drip, Aeropress, Chemex pozwalają na przygotowanie tej samej kawy na wiele różnych sposobów, co skutkuje znacznymi różnicami smaków i aromatów.
Osoby wypalające kawy specialty bardzo często osobiście odwiedzają plantacje kawy, tworząc relacje z plantatorami. Następnie wybierają te najlepsze z gospodarstw, z którymi współpracują. Palarnie sprzedają produkt dużo wyższej jakości, a plantatorzy kawy zarabiają więcej. Pomaga to wspierać lokalne społeczności. Mieszkańcy tych społeczności odnoszą korzyści, nawiązują również długoterminowe relacje między rolnikiem a palarnią.
Kawa specialty jest tak wyjątkowa, ponieważ ceni zrównoważony rozwój, jakość, współpracę i co najważniejsze, ludzi.
Nasza palarnia bazuje na kawach z segmentu specialty. W opisach każdej kawy znajdziecie m.in. punktację SCA oraz profil smakowy.