Popularność kawy na całym świecie nie słabnie, a wiele osób nie wyobraża sobie początku dnia bez filiżanki małej czarnej. Nic dziwnego zatem, że od wielu lat zagadnienie wpływu kawy na zdrowie jest przedmiotem dyskusji ekspertów. Co mówią najnowsze informacje i…
Kategoria: Obróbka
Czym różni się kawa arabica od robusty?
W świecie kawy dominują dwa gatunki – arabica i robusta. Choć oba mają swoich zagorzałych zwolenników, różnią się pod wieloma względami, od warunków uprawy, przez smak, aż po zawartość kofeiny. Nie każda palarnia kawy ma w swojej ofercie oba gatunki.…
Jakie są trendy w świecie kawy specialty?
Eksperci przyglądający się rozwojowi kawy specialty są zgodni – w 2024 roku pojawi się kilka nowych trendów związanych z branżą, a te które towarzyszyły nam dotychczas, mają się pogłębić. Coraz więcej mówi się też o nadejściu czwartej fali kawowej, która…
METODY OBRÓBKI KAWY.
Czyli co dzieje się z kawą po zbiorach. Smak kawy speciality zależy od wielu czynników. Ogromną rolę odgrywa to, skąd pochodzi ziarno, gdzie i w jak bioróżnorodnym sąsiedztwie rósł kawowiec oraz w jakich warunkach jego owoc dojrzewał. Można tak wymieniać…