Darmowa wysyłka paczkomatem od 99 zł! Dodajemy gratis 100g kawy przy zamówieniach powyżej 250 zł

prażenie kawy

Wpływ stopnia palenia na smak kawy

Wypalanie ziaren to jeden z kluczowych etapów przygotowania kawy. To niezwykle precyzyjny proces, który wymaga monitorowania temperatury i czasu, aby uzyskać pożądany profil smakowy kawy. Poszczególne stopnie palenia ziaren (jasny, średni, ciemny)  pozwalają wydobyć naturalne walory aromatyczne danej odmiany ziaren,…
wlewanie wody do kawy

Wpływ wody na kawę

Orzechy, czekolada, cytrusy… To właśnie przeróżne nuty smakowe decydują o wyjątkowości kawy. Aczkolwiek – nawet jeśli użyjecie najlepszych ziaren z palarni kawy, ich aromat może stać się płaski, kwaśny lub szorstki, gdy zaparzycie je w nieodpowiedniej wodzie. A musicie pamiętać,…
kawa w plenerze

Jak zaparzyć kawę w plenerze?

Gdy wreszcie nie brakuje ładnej pogody i czasu na zasłużony odpoczynek, wówczas nie może zabraknąć wyśmienitej kawy! A tę można zaparzyć wszędzie – czy to w górach, czy nad morzem, a nawet pośrodku leśnej głuszy. Wbrew powszechnej opinii, pierwszorzędną kawę…
honey

METODY OBRÓBKI KAWY.

Czyli co dzieje się z kawą po zbiorach. Smak kawy speciality zależy od wielu czynników. Ogromną rolę odgrywa to, skąd pochodzi ziarno, gdzie i w jak bioróżnorodnym sąsiedztwie rósł kawowiec oraz w jakich warunkach jego owoc dojrzewał. Można tak wymieniać…