Wypalanie ziaren to jeden z kluczowych etapów przygotowania kawy. To niezwykle precyzyjny proces, który wymaga monitorowania temperatury i czasu, aby uzyskać pożądany profil smakowy kawy. Poszczególne stopnie palenia ziaren (jasny, średni, ciemny) pozwalają wydobyć naturalne walory aromatyczne danej odmiany ziaren,…
Kategoria: Obróbka
Wpływ wody na kawę
Orzechy, czekolada, cytrusy… To właśnie przeróżne nuty smakowe decydują o wyjątkowości kawy. Aczkolwiek – nawet jeśli użyjecie najlepszych ziaren z palarni kawy, ich aromat może stać się płaski, kwaśny lub szorstki, gdy zaparzycie je w nieodpowiedniej wodzie. A musicie pamiętać,…
Jakie są najlepsze sposoby na przechowywanie kawy?
Obłędny zapach, który zachwyca tuż przed pierwszym łykiem aromatycznego naparu… Chwilo trwaj! Co zrobić, żeby kawa pachniała i smakowała zniewalająco nie tylko po pierwszym otwarciu opakowania? Podpowiadamy! Co nie służy ziarnom kawy? Zanim kawa trafi do Waszego ulubionego kubka (a…
Jak zaparzyć kawę w plenerze?
Gdy wreszcie nie brakuje ładnej pogody i czasu na zasłużony odpoczynek, wówczas nie może zabraknąć wyśmienitej kawy! A tę można zaparzyć wszędzie – czy to w górach, czy nad morzem, a nawet pośrodku leśnej głuszy. Wbrew powszechnej opinii, pierwszorzędną kawę…
Jakie korzyści dla zdrowia przynosi picie kawy?
Popularność kawy na całym świecie nie słabnie, a wiele osób nie wyobraża sobie początku dnia bez filiżanki małej czarnej. Nic dziwnego zatem, że od wielu lat zagadnienie wpływu kawy na zdrowie jest przedmiotem dyskusji ekspertów. Co mówią najnowsze informacje i…
Czym różni się kawa arabica od robusty?
W świecie kawy dominują dwa gatunki – arabica i robusta. Choć oba mają swoich zagorzałych zwolenników, różnią się pod wieloma względami, od warunków uprawy, przez smak, aż po zawartość kofeiny. Nie każda palarnia kawy ma w swojej ofercie oba gatunki.…
Jakie są trendy w świecie kawy specialty?
Eksperci przyglądający się rozwojowi kawy specialty są zgodni – w 2024 roku pojawi się kilka nowych trendów związanych z branżą, a te które towarzyszyły nam dotychczas, mają się pogłębić. Coraz więcej mówi się też o nadejściu czwartej fali kawowej, która…
METODY OBRÓBKI KAWY.
Czyli co dzieje się z kawą po zbiorach. Smak kawy speciality zależy od wielu czynników. Ogromną rolę odgrywa to, skąd pochodzi ziarno, gdzie i w jak bioróżnorodnym sąsiedztwie rósł kawowiec oraz w jakich warunkach jego owoc dojrzewał. Można tak wymieniać…