W świecie kawy dominują dwa gatunki – arabica i robusta. Choć oba mają swoich zagorzałych zwolenników, różnią się pod wieloma względami, od warunków uprawy, przez smak, aż po zawartość kofeiny. Nie każda palarnia kawy ma w swojej ofercie oba gatunki.…
Kategoria: Obróbka
Jakie są trendy w świecie kawy specialty?
Eksperci przyglądający się rozwojowi kawy specialty są zgodni – w 2024 roku pojawi się kilka nowych trendów związanych z branżą, a te które towarzyszyły nam dotychczas, mają się pogłębić. Coraz więcej mówi się też o nadejściu czwartej fali kawowej, która…
METODY OBRÓBKI KAWY.
Czyli co dzieje się z kawą po zbiorach. Smak kawy speciality zależy od wielu czynników. Ogromną rolę odgrywa to, skąd pochodzi ziarno, gdzie i w jak bioróżnorodnym sąsiedztwie rósł kawowiec oraz w jakich warunkach jego owoc dojrzewał. Można tak wymieniać…