Orzechy, czekolada, cytrusy… To właśnie przeróżne nuty smakowe decydują o wyjątkowości kawy. Aczkolwiek – nawet jeśli użyjecie najlepszych ziaren z palarni kawy, ich aromat może stać się płaski, kwaśny lub szorstki, gdy zaparzycie je w nieodpowiedniej wodzie. A musicie pamiętać,…
Kategoria: Przepisy i receptury
Jakie korzyści dla zdrowia przynosi picie kawy?
Popularność kawy na całym świecie nie słabnie, a wiele osób nie wyobraża sobie początku dnia bez filiżanki małej czarnej. Nic dziwnego zatem, że od wielu lat zagadnienie wpływu kawy na zdrowie jest przedmiotem dyskusji ekspertów. Co mówią najnowsze informacje i…
Jakie są trendy w świecie kawy specialty?
Eksperci przyglądający się rozwojowi kawy specialty są zgodni – w 2024 roku pojawi się kilka nowych trendów związanych z branżą, a te które towarzyszyły nam dotychczas, mają się pogłębić. Coraz więcej mówi się też o nadejściu czwartej fali kawowej, która…
Raf coffee
Kawa czy deser? A może jedno i drugie? Raf Coffee powstał pod koniec lat 90-tych na prośbę stałego klienta jednej z moskiewskich kawiarni. Niejaki Rafael poprosił baristę o przygotowanie “czegoś nowego”. Tak powstał ten aksamitny napój kawowy na bazie syropu…
Coś dla ochłody — cold brew
Alternatywne sposoby na przyrządzenie pysznej, aromatycznej kawy nie ograniczają się tylko do gorących naparów. Od kilku lat w gorące, letnie dni karierę robi cold brew, czyli kawa macerowana na zimno. Jest to opcja zdecydowanie dla cierpliwych, ale warto wieczorem poświęcić…
3 kawy na zimno do zrobienia w domu
Latem wzrasta temperatura i tym samym chęć na mrożone kawy. Prezentujemy trzy sposoby na napoje rodem z kawiarni! Sprawdź, czym różnią się iced latte, drip na lodzie i cold brew oraz złap kilka cennych tipów. iced latte Najprostsza w wykonaniu,…
Roślinne alternatywy dla kawy z mlekiem
Jeżeli nie należysz do grona osób, które uznają mleko w kawie za profanację i lubisz delektować się kremową pianką w cappuccino – zapraszam do przeglądu roślinnych napojów. Przyjrzymy się opcjom polecanym i odradzanym przez baristów. Najpierw moczy się i rozdrabnia…