Kawa czy deser? A może jedno i drugie? Raf Coffee powstał pod koniec lat 90-tych na prośbę stałego klienta jednej z moskiewskich kawiarni. Niejaki Rafael poprosił baristę o przygotowanie “czegoś nowego”. Tak powstał ten aksamitny napój kawowy na bazie syropu…
Kategoria: Przepisy i receptury
Coś dla ochłody — cold brew
Alternatywne sposoby na przyrządzenie pysznej, aromatycznej kawy nie ograniczają się tylko do gorących naparów. Od kilku lat w gorące, letnie dni karierę robi cold brew, czyli kawa macerowana na zimno. Jest to opcja zdecydowanie dla cierpliwych, ale warto wieczorem poświęcić…
3 kawy na zimno do zrobienia w domu
Latem wzrasta temperatura i tym samym chęć na mrożone kawy. Prezentujemy trzy sposoby na napoje rodem z kawiarni! Sprawdź, czym różnią się iced latte, drip na lodzie i cold brew oraz złap kilka cennych tipów. iced latte Najprostsza w wykonaniu,…
Roślinne alternatywy dla kawy z mlekiem
Jeżeli nie należysz do grona osób, które uznają mleko w kawie za profanację i lubisz delektować się kremową pianką w cappuccino – zapraszam do przeglądu roślinnych napojów. Przyjrzymy się opcjom polecanym i odradzanym przez baristów. Najpierw moczy się i rozdrabnia…