Wypalanie ziaren to jeden z kluczowych etapów przygotowania kawy. To niezwykle precyzyjny proces, który wymaga monitorowania temperatury i czasu, aby uzyskać pożądany profil smakowy kawy. Poszczególne stopnie palenia ziaren (jasny, średni, ciemny) pozwalają wydobyć naturalne walory aromatyczne danej odmiany ziaren,…
Kategoria: Ziarna
Jakie są najlepsze sposoby na przechowywanie kawy?
Obłędny zapach, który zachwyca tuż przed pierwszym łykiem aromatycznego naparu… Chwilo trwaj! Co zrobić, żeby kawa pachniała i smakowała zniewalająco nie tylko po pierwszym otwarciu opakowania? Podpowiadamy! Co nie służy ziarnom kawy? Zanim kawa trafi do Waszego ulubionego kubka (a…
Jakie korzyści dla zdrowia przynosi picie kawy?
Popularność kawy na całym świecie nie słabnie, a wiele osób nie wyobraża sobie początku dnia bez filiżanki małej czarnej. Nic dziwnego zatem, że od wielu lat zagadnienie wpływu kawy na zdrowie jest przedmiotem dyskusji ekspertów. Co mówią najnowsze informacje i…
Czym różni się kawa arabica od robusty?
W świecie kawy dominują dwa gatunki – arabica i robusta. Choć oba mają swoich zagorzałych zwolenników, różnią się pod wieloma względami, od warunków uprawy, przez smak, aż po zawartość kofeiny. Nie każda palarnia kawy ma w swojej ofercie oba gatunki.…
Kim jest i czym zajmuje się Q-Grader?
Q-Grader jest jak Sommelier, tylko zajmuje się analizą sensoryczną kawy, nie wina. Aby zostać Q-Graderem trzeba uzyskać Certyfikat Coffee Quality Institute, który jest ogromnym wyróżnieniem w kawowym świecie. Certyfikacja jest ujednoliceniem sposobu oceny kawy, natomiast u jej podstawy leżą wytyczne…
Profile smakowe kawy.
Czy biorąc opakowanie kawy specialty do ręki i czytając jej opis, zastanawiasz się, czy oby na pewno będzie smakować tak, jak zapewnia palarnia kawy? Otwierasz torebkę i rzeczywiście – dobiega do Ciebie zapach orzechów, karmelu lub pomarańczy. W czym tkwi…
Gdzie rośnie kawa? Pas kawowy- Azja.
W naszej kawowej podróży dookoła świata przywędrowaliśmy do Azji. Jest to największy kontynent na świecie, a do tego bardzo urozmaicony. Nic więc dziwnego, że kawa pochodząca z tej części globu jest bardzo różnorodna. W kilku słowach można opisać jej smak…
Gdzie rośnie kawa? Pas kawowy- Afryka.
Kolebka kawy – Afryka! O Afryce mówi się, że to najbardziej zróżnicowany kontynent. To w tej części Ziemi pojawili się ludzie i to właśnie tutaj pierwszy raz odkryto roślinę, której później nadano miano kawowca. Jaka afrykańska kawa? Przez wielu określana,…
Gdzie rośnie kawa? Pas kawowy- Ameryka środkowa i południowa.
Gdzie rośnie kawa? Czy trzymając w dłoniach kubek z aromatyczną, gorącą kawą zastanawiasz się, gdzie ona rośnie? To nie przypadek, że kawowiec uprawiany jest w ponad pięćdziesięciu krajach na świecie, które położone są w tzw. pasie kawowym (ang. “the coffee…
Kawa specialty – dlaczego jest tak wyjątkowa?
Jaką drogę pokonuje ziarno, by zyskało miano Specialty? Kto odpowiada za ocenianie kawy i dlaczego warto wybierać wypały z najwyższej półki? Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę, gdy stoisz przed dylematem – ilość czy jakość. Q-grader – spec od siorbania kawy…