Q-Grader jest jak Sommelier, tylko zajmuje się analizą sensoryczną kawy, nie wina. Aby zostać Q-Graderem trzeba uzyskać Certyfikat Coffee Quality Institute, który jest ogromnym wyróżnieniem w kawowym świecie. Certyfikacja jest ujednoliceniem sposobu oceny kawy, natomiast u jej podstawy leżą wytyczne…
Kategoria: Ziarna
Profile smakowe kawy.
Czy biorąc opakowanie kawy specialty do ręki i czytając jej opis, zastanawiasz się, czy oby na pewno będzie smakować tak, jak zapewnia palarnia kawy? Otwierasz torebkę i rzeczywiście – dobiega do Ciebie zapach orzechów, karmelu lub pomarańczy. W czym tkwi…
Gdzie rośnie kawa? Pas kawowy- Azja.
W naszej kawowej podróży dookoła świata przywędrowaliśmy do Azji. Jest to największy kontynent na świecie, a do tego bardzo urozmaicony. Nic więc dziwnego, że kawa pochodząca z tej części globu jest bardzo różnorodna. W kilku słowach można opisać jej smak…
Gdzie rośnie kawa? Pas kawowy- Afryka.
Kolebka kawy – Afryka! O Afryce mówi się, że to najbardziej zróżnicowany kontynent. To w tej części Ziemi pojawili się ludzie i to właśnie tutaj pierwszy raz odkryto roślinę, której później nadano miano kawowca. Jaka afrykańska kawa? Przez wielu określana,…
Gdzie rośnie kawa? Pas kawowy- Ameryka środkowa i południowa.
Gdzie rośnie kawa? Czy trzymając w dłoniach kubek z aromatyczną, gorącą kawą zastanawiasz się, gdzie ona rośnie? To nie przypadek, że kawowiec uprawiany jest w ponad pięćdziesięciu krajach na świecie, które położone są w tzw. pasie kawowym (ang. “the coffee…
Kawa specialty – dlaczego jest tak wyjątkowa?
Jaką drogę pokonuje ziarno, by zyskało miano Specialty? Kto odpowiada za ocenianie kawy i dlaczego warto wybierać wypały z najwyższej półki? Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę, gdy stoisz przed dylematem – ilość czy jakość. Q-grader – spec od siorbania kawy…
Kawy jasno i średnio palone – jak wybrać? Lista naszych propozycji.
Na ostateczny smak kawy wpływa wiele czynników. Są to m.in. gatunek kawy, miejsce jej uprawy, obróbka, a nawet temperatura wody, w jakiej zaparzymy napój. Istotnym rozróżnieniem kaw jest też ich stopień wypału. Jeśli doceniasz kawę tak jak my, z pewnością…