Darmowa wysyłka paczkomatem od 99 zł! Dodajemy gratis 100g kawy przy zamówieniach powyżej 250 zł

prażenie kawy

Wpływ stopnia palenia na smak kawy

Wypalanie ziaren to jeden z kluczowych etapów przygotowania kawy. To niezwykle precyzyjny proces, który wymaga monitorowania temperatury i czasu, aby uzyskać pożądany profil smakowy kawy. Poszczególne stopnie palenia ziaren (jasny, średni, ciemny)  pozwalają wydobyć naturalne walory aromatyczne danej odmiany ziaren,…
qgrader

Kim jest i czym zajmuje się Q-Grader?

Q-Grader jest jak Sommelier, tylko zajmuje się analizą sensoryczną kawy, nie wina. Aby zostać Q-Graderem trzeba uzyskać Certyfikat Coffee Quality Institute, który jest ogromnym wyróżnieniem w kawowym świecie. Certyfikacja jest ujednoliceniem sposobu oceny kawy, natomiast u jej podstawy leżą wytyczne…
cup

Profile smakowe kawy.

Czy biorąc opakowanie kawy specialty do ręki i czytając jej opis, zastanawiasz się, czy oby na pewno będzie smakować tak, jak zapewnia palarnia kawy? Otwierasz torebkę i rzeczywiście – dobiega do Ciebie zapach orzechów, karmelu lub pomarańczy. W czym tkwi…
kopi luwak

Gdzie rośnie kawa? Pas kawowy- Azja.

W naszej kawowej podróży dookoła świata przywędrowaliśmy do Azji. Jest to największy kontynent na świecie, a do tego bardzo urozmaicony. Nic więc dziwnego, że kawa pochodząca z tej części globu jest bardzo różnorodna. W kilku słowach można opisać jej smak…

Gdzie rośnie kawa? Pas kawowy- Afryka.

Kolebka kawy – Afryka! O Afryce mówi się, że to najbardziej zróżnicowany kontynent. To w tej części Ziemi pojawili się ludzie i to właśnie tutaj pierwszy raz odkryto roślinę, której później nadano miano kawowca. Jaka afrykańska kawa? Przez wielu określana,…