Darmowa wysyłka paczkomatem od 99 zł! Dodajemy gratis 100g kawy przy zamówieniach powyżej 250 zł

Obróbka

Region

Wyświetlanie wszystkich wyników: 11

List of products

Wyświetlanie wszystkich wyników: 11

Kawa do ekspresu przelewowego

Ekspresy przelewowe nieustannie cieszą się dużym zainteresowaniem wśród miłośników „małej czarnej”. Umożliwiają przygotowywanie dużej ilości aromatycznej kawy w krótkim czasie i dają możliwość delektowania się złożonymi oraz fascynującymi smakami, jakie tkwią w jej ziarnach. W tej kategorii znajdziesz najlepsze kawy polecane przez nas do ekspresu przelewowego, a także do wszelkich metod alternatywnych. Drip, Kalita, Chemex, Aeropress czy Syfon – wszystkie różne i wszystkie wspaniałe, wydobędą z naszych ziaren całą gamę profili smakowych. Mielimy na życzenie!

Jak się parzy kawę do ekspresu przelewowego?

Kawa przygotowywana w ekspresach przelewowych, dzięki dłuższemu kontaktowi z większą ilością wody, jest delikatniejsza w smaku niż ta z ekspresu ciśnieniowego – w efekcie możliwe jest łatwiejsze odkrywanie ukrytych w niej aromatów. Co więcej, kawa z ekspresu przelewowego pozbawiona jest fusów, a co za tym idzie szkodliwych substancji. Do zalet tego rodzaju urządzeń zaliczamy również możliwość przygotowania dużej ilości kawy (dlatego są tak często stosowane w biurach), przystępną cenę oraz łatwość obsługi.

Jak zatem przygotować smaczną kawę w ekspresie przelewowym? To bardzo proste! W pojemniku wystarczy umieścić specjalny filtr i wsypać do niego odpowiednią ilość kawy – najlepiej świeżo zmielonej, z wysokiej jakości ziaren. Jeżeli nie posiadasz młynka, zmielimy je za Ciebie, dzięki czemu będziesz mógł cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem „małej czarnej” o każdej porze. Następnym krokiem jest wlanie do zbiornika wody, która – po wciśnięciu jednego przycisku – zostanie podgrzana do właściwej temperatury. Następnie, pod wpływem ciśnienia, będzie przelewana do głowicy natryskowej, a potem trafi do filtra z kawą, z którego – już w postaci naparu – popłynie do zbiornika. Tak powstała kawa z ekspresu przelewowego utrzyma swoją wysoką temperaturę aż do wyłączenia urządzenia.

Jak widzisz, cały mechanizm parzenia kawy w ekspresie przelewowym jest bardzo prosty i nie wymaga od Ciebie specjalistycznej wiedzy. Prostota działania idzie w parze z jakością – w efekcie możesz cieszyć się napojem tak smacznym, jakby został dopiero zaserwowany przez najlepszego baristę!

Kawa do dripa

Parzyć kawę metodą przelewową można na wiele sposobów. Jedną z tych najpopularniejszych – obok zastosowania ekspresu przelewowego – jest drip. To alternatywna metoda parzenia kawy, dzięki której cały proces przygotowywania „małej czarnej” staje się przyjemnym rytuałem, a jego efektem są pełny smak oraz aromat wydobywany z ziaren.

Drip jest metodą przelewową, którą poleca się zarówno koneserom, jak i osobom dopiero wkraczającym w fascynujący świat kaw. Korzystanie z niej, wbrew pozorom, okazuje się niezwykle proste – wystarczy odpowiedni zaparzacz (dripper), gorąca woda (np. z czajnika), papierowy filtr, a także średnio zmielona kawa. Cały proces składa się z kilku etapów:

  • nałożenia papierowego filtra na dripa;
  • przelania filtra gorącą wodą, by pozbyć się papierowego posmaku;
  • wsypania do filtra zmielonej kawy (wystarczy 6-7 g na 100 ml wody);
  • zalewania kawy gorącą wodą (88-98 stopni Celsjusza).

Bardzo duży wpływ na smak i aromat uzyskanej kawy mają zwłaszcza dwa ostatnie etapy. Warto wsypywać ją do środka (z pominięciem bocznych ścianek) i zalewać stopniowo – najpierw niewielką ilością wody, a po około 30 sekundach dolewając wodę równomiernym strumieniem. Proces parzenia kawy w dripie trwa około 2-3 minuty i nie warto go przyspieszać. Nie spiesząc się i będąc cierpliwym, uzyskasz najlepszy efekt!

Polecaną kawą do dripa jest jasno palona arabika z segmentu speciality, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by skorzystać również ze średniego palenia.

Kawa do aeropressu

Inną alternatywną metodą parzenia kawy – zarówno w warunkach domowych, jak i podczas różnego rodzaju wyjazdów – jest aeropress. Dzięki prostemu, lekkiemu urządzeniu możliwe jest łatwe przygotowanie bazy do latte, americano, flat white, cappuccino i wielu innych kaw. Jaki efekt zapewnia to rozwiązanie? Przygotowywane za jego pomocą kawy są kwaśniejsze i posiadają więcej owocowych nut w porównaniu do innych metod przelewowych. Wszystkie łączy jedno – delikatny, naturalny smak, który zachwyci każdego miłośnika „małej czarnej”.

Jak zaparzyć kawę w aeropressie? W pierwszej kolejności na okrągłym sitku należy umieścić papierowy filtr. Kolejnym krokiem jest odmierzenie odpowiedniej ilości średnio zmielonej kawy, wsypanie jej do odwróconego aeropressu i zalanie gorącą wodą o temperaturze około 92 stopni Celsjusza (wystarczy około 50 ml). Po odczekaniu 30 sekund należy dolać pozostałą wodę (około 200 ml) i wymieszać napar. Następnie, po 90 sekundach, trzeba zakręcić sitko z filtrem, odwrócić aeropress i powoli wyciskać napar aż do pojawienia się charakterystycznego „syku”.

Najlepsza kawa do aeropressu to jasno palone ziarna jakości speciality.

Kawa do chemexa

Popularnym rozwiązaniem do przelewowego zaparzania kawy jest też chemexszklany dzbanek ze zwężoną szyjką, przypominający nieco wazon na kwiaty. Jego elegancki design idzie w parze z funkcjonalnością, ponieważ chemex pełni jednocześnie funkcję zaparzacza i karafki. Smak przygotowanej w nim kawy jest pełny i wielowymiarowy, dlatego zyskał on uznanie wśród miłośników tego napoju.

Jak prawidłowo zaparzyć kawę w chemexie? Wystarczy umieścić w nim papierowy filtr, przelać przez niego rozgrzaną wodę, a następnie wylać ją i wsypać świeżo zmieloną kawę. Kolejnym krokiem jest zalanie jej niewielką ilością wody o temperaturze 88-94 stopni Celsjusza i odczekanie 30 sekund, a następnie zalanie resztą wody. Proste, prawda?

Polecana kawa do chemexa to przede wszystkim świeża arabika o jasnym profilu wypalania i oczywiście jakości speciality.