Orzechy, czekolada, cytrusy… To właśnie przeróżne nuty smakowe decydują o wyjątkowości kawy. Aczkolwiek – nawet jeśli użyjecie najlepszych ziaren z palarni kawy, ich aromat może stać się płaski, kwaśny lub szorstki, gdy zaparzycie je w nieodpowiedniej wodzie. A musicie pamiętać,…
Kategoria: Sprzęt
Jakie są najlepsze sposoby na przechowywanie kawy?
Obłędny zapach, który zachwyca tuż przed pierwszym łykiem aromatycznego naparu… Chwilo trwaj! Co zrobić, żeby kawa pachniała i smakowała zniewalająco nie tylko po pierwszym otwarciu opakowania? Podpowiadamy! Co nie służy ziarnom kawy? Zanim kawa trafi do Waszego ulubionego kubka (a…
Jak zaparzyć kawę w plenerze?
Gdy wreszcie nie brakuje ładnej pogody i czasu na zasłużony odpoczynek, wówczas nie może zabraknąć wyśmienitej kawy! A tę można zaparzyć wszędzie – czy to w górach, czy nad morzem, a nawet pośrodku leśnej głuszy. Wbrew powszechnej opinii, pierwszorzędną kawę…
Jakie są trendy w świecie kawy specialty?
Eksperci przyglądający się rozwojowi kawy specialty są zgodni – w 2024 roku pojawi się kilka nowych trendów związanych z branżą, a te które towarzyszyły nam dotychczas, mają się pogłębić. Coraz więcej mówi się też o nadejściu czwartej fali kawowej, która…
Phin, czyli kawa po wietnamsku.
Jak sama nazwa mówi, ten zaparzacz został wynaleziony w Wietnamie. Działa podobnie jak drip, czyli należy do przelewowych metod parzenia kawy. Tradycyjną kawę po wietnamsku pije się ze skondensowanym mlekiem, którego zadaniem jest przełamanie gorzkiego smaku. Tradycyjny phin to mały…
Syfon – kawowe laboratorium.
Mówiąc o laboratoryjnej stylistyce urządzeń do przygotowywania kawy, musimy wspomnieć o syfonie. To widowiskowy sprzęt, który pozwala zaparzyć kawę w sposób niezwykle efektowny. Parzenie kawy w syfonie nie jest szybkie, ale dostarcza wiele satysfakcji. I jak przy każdej alternatywnej metodzie…
Chemex – alternatywne parzenie kawy.
Chemex Czyli smukły szklany wazon, z drewnianym kołnierzem. Wykorzystywany również w przelewowych metodach parzenia kawy. Został stworzony w latach czterdziestych XX wieku w Nowym Jorku. Swoim wyglądem przypomina laboratoryjną kolbę. Jest równocześnie zaparzaczem, jak i karafką na kawę. To wszystko…
Drip, Dripper, V60.
Ustaliliśmy już, że do przyrządzenia dobrej kawy wcale nie potrzebujemy ekspresu. Alternatywne sposoby parzenia kawy są coraz bardziej popularne i wcale nie wymagają umiejętności na poziomie światowych baristów, by otrzymać z nich esencjonalny napój, oddający to, co w ziarnach najlepsze.…
AeroPress – lekki i kompaktowy zaparzacz do kawy.
Uznawany za jeden z najciekawszych alternatywnych sposobów przyrządzania kawy. To także jedna z najmłodszych metod. AeroPress skonstruowany został w 2005 roku, jednak zdołał już podbić serce niejednego konesera kawy. Jego zaletami jest podręczność — idealnie sprawdzi się w podróży, ale…
French Press – klasyczny zaparzacz.
Inaczej zwany prasą francuską lub press potem, to kolejne proste i równie popularne urządzenie do parzenia kawy. Wynaleziony — jak nazwa wskazuje — we Francji na początku XX w., ale największą popularność zdobył w Danii i Wielkiej Brytanii. Parzenie kawy…