Darmowa wysyłka paczkomatem od 99 zł! Dodajemy gratis 100g kawy przy zamówieniach powyżej 250 zł

Phin-coffee-specilaty-coffee-kawana-palarnia-kawy

Phin, czyli kawa po wietnamsku.

Jak sama nazwa mówi, ten zaparzacz został wynaleziony w Wietnamie. Działa podobnie jak drip, czyli należy do przelewowych metod parzenia kawy. Tradycyjną kawę po wietnamsku pije się ze skondensowanym mlekiem, którego zadaniem jest przełamanie gorzkiego smaku. Tradycyjny phin to mały…
syfon

Syfon – kawowe laboratorium.

Mówiąc o laboratoryjnej stylistyce urządzeń do przygotowywania kawy, musimy wspomnieć o syfonie. To widowiskowy sprzęt, który pozwala zaparzyć kawę w sposób niezwykle efektowny. Parzenie kawy w syfonie nie jest szybkie, ale dostarcza wiele satysfakcji. I jak przy każdej alternatywnej metodzie…
Kawana Palarnia kawy Specialty Chemex Aeropress Drip V60 Mocca Master specialty coffee

Chemex – alternatywne parzenie kawy.

Chemex Czyli smukły szklany wazon, z drewnianym kołnierzem. Wykorzystywany również w przelewowych metodach parzenia kawy. Został stworzony w latach czterdziestych XX wieku w Nowym Jorku. Swoim wyglądem przypomina laboratoryjną kolbę. Jest równocześnie zaparzaczem, jak i karafką na kawę. To wszystko…
Kawana Palarnia Kawy Drip Kawa V60 Specialty Coffee Coffee Roasters Gdansk

Drip, Dripper, V60.

Ustaliliśmy już, że do przyrządzenia dobrej kawy wcale nie potrzebujemy ekspresu. Alternatywne sposoby parzenia kawy są coraz bardziej popularne i wcale nie wymagają umiejętności na poziomie światowych baristów, by otrzymać z nich esencjonalny napój, oddający to, co w ziarnach najlepsze.…
Kawana-Palarnia-Kawy-Specialty-espresso-kawiarka-bialetti-1

Królowa domowej kawy – KAWIARKA.

Klasyk wśród alternatyw, czyli kawiarka, zwaną też moką makinetką, kupresem czy kafetierką. Uff, dużo tych nazw, ale wszystkie określają jedno – ciśnieniowy czajniczek do parzenia kawy, który stawiamy na kuchence. Została wymyślona i zaprojektowana w latach 30. XX wieku we…

Jak wybrać idealny młynek?

Mielenie kawy może, a wręcz powinno być jedną z największych prostychprzyjemności życia. Ta czynność uwalnia przecież aromat, który jest pociągający nietylko dla kawoszy. Przede wszystkim jednak, prawidłowe zmielenie jest kluczowymetapem przy tworzeniu kawy doskonałej. Czym mielić ziarno i dlaczego to…