Jak sama nazwa mówi, ten zaparzacz został wynaleziony w Wietnamie. Działa podobnie jak drip, czyli należy do przelewowych metod parzenia kawy. Tradycyjną kawę po wietnamsku pije się ze skondensowanym mlekiem, którego zadaniem jest przełamanie gorzkiego smaku. Tradycyjny phin to mały…
Kategoria: Sprzęt
Syfon – kawowe laboratorium.
Mówiąc o laboratoryjnej stylistyce urządzeń do przygotowywania kawy, musimy wspomnieć o syfonie. To widowiskowy sprzęt, który pozwala zaparzyć kawę w sposób niezwykle efektowny. Parzenie kawy w syfonie nie jest szybkie, ale dostarcza wiele satysfakcji. I jak przy każdej alternatywnej metodzie…
Chemex – alternatywne parzenie kawy.
Chemex Czyli smukły szklany wazon, z drewnianym kołnierzem. Wykorzystywany również w przelewowych metodach parzenia kawy. Został stworzony w latach czterdziestych XX wieku w Nowym Jorku. Swoim wyglądem przypomina laboratoryjną kolbę. Jest równocześnie zaparzaczem, jak i karafką na kawę. To wszystko…
Drip, Dripper, V60.
Ustaliliśmy już, że do przyrządzenia dobrej kawy wcale nie potrzebujemy ekspresu. Alternatywne sposoby parzenia kawy są coraz bardziej popularne i wcale nie wymagają umiejętności na poziomie światowych baristów, by otrzymać z nich esencjonalny napój, oddający to, co w ziarnach najlepsze.…
AeroPress – lekki i kompaktowy zaparzacz do kawy.
Uznawany za jeden z najciekawszych alternatywnych sposobów przyrządzania kawy. To także jedna z najmłodszych metod. AeroPress skonstruowany został w 2005 roku, jednak zdołał już podbić serce niejednego konesera kawy. Jego zaletami jest podręczność — idealnie sprawdzi się w podróży, ale…
French Press – klasyczny zaparzacz.
Inaczej zwany prasą francuską lub press potem, to kolejne proste i równie popularne urządzenie do parzenia kawy. Wynaleziony — jak nazwa wskazuje — we Francji na początku XX w., ale największą popularność zdobył w Danii i Wielkiej Brytanii. Parzenie kawy…
Królowa domowej kawy – KAWIARKA.
Klasyk wśród alternatyw, czyli kawiarka, zwaną też moką makinetką, kupresem czy kafetierką. Uff, dużo tych nazw, ale wszystkie określają jedno – ciśnieniowy czajniczek do parzenia kawy, który stawiamy na kuchence. Została wymyślona i zaprojektowana w latach 30. XX wieku we…
Nie tylko ekspres — alternatywne metody na kawę. Część I.
Z ekspresu, zalewajka lub po turecku. Wszyscy znamy te sposoby przyrządzania kawy. Ale wraz ze wzrostem dostępności bardzo dobrej jakości ziaren specialty, popularne stały się również alternatywne metody parzenia kawy. Jakie? Już wyjaśniamy! Są podręczne, konkurencyjne cenowo w stosunku do…
Jak wybrać idealny młynek?
Mielenie kawy może, a wręcz powinno być jedną z największych prostychprzyjemności życia. Ta czynność uwalnia przecież aromat, który jest pociągający nietylko dla kawoszy. Przede wszystkim jednak, prawidłowe zmielenie jest kluczowymetapem przy tworzeniu kawy doskonałej. Czym mielić ziarno i dlaczego to…